Łopian- wszechstronna roślina, którą podarowała nam natura

Właściwości lecznicze łopianu znane są wielu lat. Chętnie korzysta z nich współczesna medycyna, która upatruje w łopianie panaceum na wiele przykrych dolegliwości.

W czym może pomóc łopian?

Właściwości lecznicze łopianu objawiają się między innymi w tym, iż ułatwia trawienie. Dzięki niemu spożyte pożywienie nie zalega za długo w jelitach, a jego resztki zostają wydalone na zewnątrz. Poza tym łopian wspomaga pracę wątroby i trzustki. To jego zasługą jest również fakt, iż w organizmie powstaje znacznie więcej soków trawiennych. A te są przecież kluczowe podczas przemiany materii. Można powiedzieć, że sterują one całym ludzkim metabolizmem. Dzięki łopianowi soków trawiennych jest znacznie więcej, a to tylko plus dla organizmu.

W jakiej formie najlepiej spożywać łopian?

Łopian najlepiej wchłania się jako wywar. Jednak, by taki łopianowy napój w ogóle powstał, trzeba się odpowiednio za to zabrać. Po pierwsze należy znaleźć i wyrwać korzeń łopianu. Później należy go osuszyć i pokroić. Następnie trzeba go ususzyć w odpowiednio wysokiej temperaturze. Dopiero z takiego zasuszonego łopianu można przygotowywać wywar.

Dlaczego łopian jest tak skuteczny?

Zapewne dlatego, że zawiera dobroczynne związki i minerały w dużych dawkach, których nie spotyka się w większości leków. Po drugie łopian jest w pełni naturalnym środkiem, toteż nie ma żadnych skutków ubocznych. Po trzecie powodów skuteczności łopianów należy upatrywać w tym, że pozytywnie oddziałuje na wiele stref ludzkiego ciała. Jest więc lekiem uniwersalnym.

Comments are closed.