Dekarboksylacja – czyli jak bezpiecznie konsumować konopie
Każdy z nas lubi eksperymentować, jednak czasem to nie tylko rozrywka, a konieczność. Konsumpcja konopi przez waloryzację lub palenie może być dosyć szkodliwe ze względu na to, że przyjmujemy do płuc pewną ilość substancji smolistych. Jest to również metoda, która może się źle kojarzyć wielu osobom, dlatego zaleca się przeprowadzenie tak zwanej dekarboksylacji, aby konopie uczynić zdatne do spożycia.
Jak konsumować konopie, aby zachować a walory? Odpowiedź to dekarboksylacja
Wielu z nas widziała kogoś, kto kiedyś palił lub waporyzował konopie. Robili to ze względu na to, że w momencie gdy wykonywali taki proces, to dochodziło do dekarboksylacji. Zawarte w konopi związki CBDA, THCA oraz CBGA ulegały procesowi konwersji na skutek podgrzewania. To samo można zrobić wykorzystując domowe metody, które nie są aż tak dotkliwe dla naszego zmysłu wzroku. Można dyskretnie konsumować konopie z cbd lub z thc w dowolnym miejscu wykorzystując do tego proste metody, które polegają oczywiście na podgrzaniu w piekarniku, w wodzie, na patelni lub w mikrofali.
Którą metodę wybrać I przez ile czasu podgrzewać konopie, aby ją zdekarboksylować?
Dekarboksylacja jest prosta, i trzeba by przyznać, że może sobie z nią poradzić praktycznie każdy, kto zrozumie, że nie ma to nic wspólnego z pipetami ani innymi środkami charakterystycznymi dla laboratorium. Wystarczy jedynie chwila cierpliwości i jakaś rzecz, dzięki której będziemy w stanie poddać susz roślinny obróbce termicznej.
Najpopularniejszym sposobem dla osób, które chcą w swoim domu uzyskać wysokiej jakości produkt jest po prostu pieczenie. Wystarczy podgrzać susz w piekarniku do określonej temperatury – zwykle jest to temperatura w zakresie od 110 do 150 stopni, która sprawi, że z wcześniej wspomnianych kannabinoidów CBDA, THCA i CBGA otrzymamy formy takie jak thc, cbg i cbd. Są one aktywne I mogą być przyswojone przez nasz organizm powodując pożądany efekt wiążąc się z receptorami kanabinoidowymi.
Czas potrzebny na obróbkę termiczną to zwykle około 40 i 50 minut, ale można to zrobić też w 6 minut jeżeli zależy nam jedynie na THC – wtedy temperaturę należy ustawić na około 150 stopni.